اثر مکمل بهار نارنج بر دفاع آنتی اکسیدانی پس از تغییرات بار تمرین در مردان واترپولوئیست92

فهرست مطالب

عنوان صفحه

فصل اول: کلیات پژوهش

مقدمه. 3

1.1. بیان مسئله. 3

2.1. اهمیت موضوع تحقیق. 5

3.1. اهداف تحقیق. 6

1.3.1. هدف کلی. 6

2.3.1. اهداف ویژه6

4.1. فرضیه­های پژوهش.. 6

5.1. پیش فرض­های پژوهش.. 7

6.1. محدودیت­های پژوهش.. 7

7.1. تعریف داده­ها و اصطلاحات پژوهش.. 7

 

فصل دوم: مبانی نظری و پیشینه پژوهش

مقدمه. 9

1.2. بخش اول: مبانی نظری پژوهش.. 9

1.1.2. رادیکال آزاد9

2.1.2. رادیکال­های آزاد (FR) و گونه­های فعال. 9

3.1.2. شکل­گیری برنامه ریزی شده ROS. 10

4.1.2. اثرات مثبت ROS. 10

5.1.2. اثرات منفی. 11

6.1.2. کاتالاز (CAT)11

2.2. ویتامین C (اسید اسکوربیک)11

3.2. تیپر (Taper)11

4.2. بهار نارنج. 12

5.2. پیشینه­ی پژوهش.. 13

 

فصل سوم: روش شناسی پژوهش

مقدمه. 20

1.3. نوع پژوهش.. 20

2.3. جامعه آماری.. 20

3.3. نمونه آماری.. 20

4.3. متغیرهای پژوهش.. 20

5.3. روش گردآوری اطلاعات.. 20

6.3. برنامه تمرین. 21

7.3. روش سنجش کاتالاز. 22

8.3. روش سنجش ظرفیت آنتی اکسیدانی تام23

9.3. روش­های آماری.. 23

 

فصل چهارم: یافته­­های پژوهش

مقدمه. 25

1.4.یافته­های توصیفی. 25

2.4. یافته­های استنباطی. 28

1.2.4. آزمون فرضیه­ها:28

 

 

فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری

مقدمه. 36

1.5. خلاصه. 36

2.5. خلاصه نتایج. 36

3.5. بحث و تفسیر. 37

4.5. نتیجه گیری.. 41

5.5. پیشنهادات.. 41

1.5.5. پیشنهادات برخاسته از پژوهش.. 41

2.5.5. پیشنهادات برای پژوهش­های آینده41

 منابع. 45

 پیوست­ها42

 چکیده انگلیسی

فهرست جدول­ها

عنوان صفحه

جدول 1.3. گروه بندی آزمودنی­ها در فرایند تحقیق. 20

جدول2.3. پروتکل تحقیق. 22

جدول 4. 1. میانگین (±انحراف معیار) سن، قد، وزن و شاخص توده بدنی آزمودنی­های در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و دوره تیپرینگ 25

جدول 4. 2. میانگین ± انحراف معیار CAT (یونیت بر لیتر) قبل، بعد از دوره تمرین و دوره تیپرینگ در گروه­های سه گانه 25

جدول 3.4. میانگین ± انحراف معیار PCقبل، بعد از دوره تمرین و دوره تیپرینگ در گروه­های سه گانه. 26

جدول 4.4. میانگین ± انحراف معیار TAC قبل، بعد از دوره تمرین و دوره تیپرینگ در گروه­های سه گانه. 27

فهرست شکل­ها

عنوان صفحه

شکل1.4. داده­های (میانگین ± انحراف معیار) CAT قبل، بعد از دوره تمرین و بعد از دوره تیپرینگ در گروه­های مختلف.26

شکل 2.4. داده­های (میانگین ± انحراف معیار) PC قبل، بعد از دوره تمرین و بعد از دوره تیپرینگ در گروه­های مختلف.27

شکل 3.4. داده­های (میانگین ± انحراف معیار) TAC قبل، بعد از دوره تمرین و بعد از دوره تیپرینگ در گروه­های مختلف.28

شکل 4.4. داده­های (میانگین ± انحراف معیار) CATگروه مکمل بهارنارنج در زمان قبل از تمرین، بعد از تمرین و 2 هفته تیپرینگ.29

شکل 4.5. داده­های (میانگین ± انحراف معیار) CATگروه مکمل بهارنارنج در زمان قبل از تمرین، بعد از تمرین و 2 هفته تیپرینگ.29

شکل 4. 6. داده­های (میانگین ± انحراف معیار) CATگروه کنترل در زمان قبل از تمرین، بعد از تمرین و 2 هفته تیپرینگ.30

شکل 7.4. داده­های (میانگین ± انحراف معیار) PC گروه مکمل بهارنارنج در زمان قبل از تمرین، بعد از تمرین و 2 هفته تیپرینگ.31

شکل 8.4. داده­های (میانگین ± انحراف معیار) PC گروه مکمل بهارنارنج در زمان قبل از تمرین، بعد از تمرین و 2 هفته تیپرینگ.31

شکل 9.4. داده­های (میانگین ± انحراف معیار) PC گروه کنترل در زمان قبل از تمرین، بعد از تمرین و 2 هفته تیپرینگ.32

شکل 10.4. داده­های (میانگین ± انحراف معیار) TAC گروه مکمل بهارنارنج در زمان قبل از تمرین، بعد از تمرین و 2 هفته تیپرینگ.33

شکل 11.4. داده­های (میانگین ± انحراف معیار) TAC گروه مکمل بهارنارنج در زمان قبل از تمرین، بعد از تمرین و 2 هفته تیپرینگ.33

شکل 12.4. داده­های (میانگین ± انحراف معیار) TAC گروه کنترل در زمان قبل از تمرین، بعد از تمرین و 2 هفته تیپرینگ. * نشانگر تفاوت معنادار داده­های دوره تیپرینگ با بعد از تمرینات میباشد.34

 چکیده:

هدف از این مطالعه، بررسی اثرمکمل بهارنارنج برفعالیت آنزیم­های آنتی اکسیدانی پس از تغییر بار تمرین در مردان واترپولوئیست بود. 21 مرد واترپولوئیست به مدت 6 هفته و 5 جلسه در هفته به فعالیت ورزشی پرداختند و بصورت دو سو کور به سه گروه 7 نفره گروه مکمل بهارنارنج (سن9/1±8/17سال، cm 6/0±03/176قد، 7=n)، گروه مکمل ویتامین C (سن6/4±14/20سال، 9/0±4/178قد، 7=n) و گروه دارونما (سن 5/4±14/21سال، cm 7/0±8/178قد، 7=n) تقسیم شدند و به مدت 6 هفته مکمل به شکل کپسول دریافت کردند و فعالیت ورزشی را با شدت بالای۵۰درصد VO2MAX انجام دادند. خون گیری اولیه در قبل از شروع تمرین و مصرف مکمل، خون گیری دوم روزسی‌ام و خونگیری سوم بعد از 14 روز تیپر انجام شد. با استفاده از آزمون کلموگروف-اسمیرنف (k-s) نرمال بودن داده­ها تایید شد. سپس برای مقایسه تغییرات درون گروهی تحلیل واریانس مکرر یک سویه استفاده شد، اما جهت مقایسه کاتالاز، پروتئین کربونیل شده و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مکرر (3*3) با عامل بین گروهی با هم مقایسه شدند و در صورت معناداری جهت یافتن محل تفاوت­ها از آزمون تعقیبی بانفرونی استفاده گردید. برای تمام آزمون­های آماری، سطح معنی داری برابر با 05/0 در نظر گرفته شد.

نتایج نشان داد که مکمل بهارنارنج همراه با فعالیت ورزشی موجب کاهش یا افزایش معنادار آنزیم CAT، غلظت PC و TCA در ورزشکاران واترپلوئیست نشد اما عدم افزایش PC خود نتیجه­ی مثبتی از این مطالعه می­باشد.

کلید واژه: CAT، PC، TCAو تیپر.

 فصل اول

(کلیات پژوهش)

مقدمه

پیشرفت و بهبود رکوردها، تکنیک­ها و تاکتیک­های ورزشی در یک صد سال گذشته نشانه گسترش و بسط آگاهی­های علمی و دانش پژوهشگران و مربیان ورزشی است. یافته­های علمی در این زمینه در تنظیم و اجرای برنامه­های تمرینی قهرمانان ورزشی نقش مهمی را بر عهده داشته­اند. از آن جایی که هر روز رکورد تازه­ای در رشته­های مختلف ورزشی در مسابقات جهانی و بازی­های المپیک به جا گذاشته می­شوند، متخصصین فیزیولوژی ورزشی برنامه­های متعددی را برای تعیین حداقل و حداکثر محرک­های موثر در پیشرفت عملکرد ورزشکاران مورد آزمایش قرار می­دهند. چرا که علاوه بر عوامل وراثتی، برنامه و روش­های تمرینی نیز سهم تعیین کننده­ای در عملکرد ورزشی دارند. با این وجود اطلاعات کمی در مورد میزان مطلوب تمرین برای بهترین اجرا وجود دارد. گونه­های واکنش پذیراکسیژن (ROS) در پاسخ به ورزش­های شدید و طولانی مدت، مثل دوره­های شدید تمرینات بدنی تولید می­شودکه آسیب سلولی رابه دنبال دارد. تمرینات ورزشی سنگین مانند تمرینات و مسابقاتی که ورزشکاران سطوح حرفه­ای انجام می­دهند، اکسیژن مصرفی و تولید
رادیکال­های آزاد داخل سلولی را به طور قابل توجهی افزایش می­دهد (لی جوآن و همکاران[1]، 2010، پاورز و همکاران، 2004، پاورز و همیلتون[2]، 1999). در کنار این پژوهش­ها، مطالعاتی نیز در رابطه با بکارگیری گیاهان و تلفیق آن با ورزش صورت گرفته است. یکی از این گیاهان بهار نارنج است. دارویی بودن این گیاه سبب استفاده وسیع آن برای درمان انواع بیماری­ها شده است. در طب سنتی قسمت­های مختلف گیاه نارنج در درمان سردرد درد سینه، شاد ابی پوست مورد استفاده قرار می­گیرد (جوشی[3]، 2003، دین[4]، 1995). فلاونوئید­ها دسته­ای از فنول­ها هستند که در عصاره گرفته شده از بهار نارنج موجود می­باشند ( فلمینگ[5]، 2001). اثرات ضد ترومبوز، ضد ایسکمی، آنتی اکسیدانی و گشادکننده عروق، آرام بخش و تونیک از فلاونوئید­های بهارنارنج نیز گزارش شده است. (جوشی، 2003، دین، 1995).

1.1. بیان مسئله

تولیدکنترلنشدهگونه­های اکسیژنفعالدردرونسلولسبباسترس اکسایشیشدهوباایجاداختلالدرموازنهاکسیدان­ها وآنتیاکسیدها، بر اکسایشدرونسلولیتأثیر می­گذارد. دراثراینفعلوانفعالات مولکول­های زیستیمثلاسید­های نوکلئیک، پروتئین­ها ولیپید­ها اکسیده می­شوندودرنتیجهاطلاعاتژنتیکیوماهیتطبیعیپروتئین­ها تغییر می­کند، آنزیم­ها غیرفعال می­شوند، غشا­های زیستیدچاراختلالگشتهو نتیجهاینفعلوانفعالات، تولیدفشار (استرس) اکسایشی دربدناستکهازطریقاختلال درموازنهاکسیدکننده­ها وضداکسیدکننده­ها، براکسایشدرون سلولتأثیرگذاشتهوزمینهظهور بسیاریازبیماری­ها فراهم می­گردد (افضل پور و همکاران، 2005، کارملی و همکاران[6]، 2004). آنزیم­های ضد اکسایشیشاملسوپراکسیددیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) اولینخطدفاعیدر برابرحملهانواعرادیکال­های فعالاکسیژن می­باشند. موادضداکسایشیمثل آلفاتوکوفرول (ویتامینE) و ویتامین C خطدفاعیبعدیراتشکیل می­دهند (افضل پور و همکاران، 2008، کارملی و همکاران، 2004). شواهدفراوانینشان می­دهدکهتحتشرایطفیزیولوژیکو پاتولوژیکگوناگونیازجملهورزششدید، عدم تحرکوبسیاریازبیماری­ها، موادضداکسایشیدرونزا (آنزیم­های آنتی اکسیدانی) نمی­توانندبهطورکاملازآسیباکسایشیجلوگیریکنند (توکماکیدیس و ولاکلیس[7]، 2003). چنینمواقعینقشموادآنتیاکسیدانیرژیمغذاییازقبیلویتامین C، E و بتا-کاروتنوغیرهاهمیتپیدا می­کنند (افضل پور و همکاران، 2008). تحقیقاتانجامشدهدراینزمینه دررژیمغذاییهمراهبافعالیت C و E نشانداده­اند کمبودویتامین­های بدنیبامشکلاتیازقبیلکاهشنرمیغشایسلول، کاهشپیوستگیتنفس میتوکندریایی، آسیبعضلاتاسکلتی، کاهشعملکردسیستمایمنیو دفاعیبدنهمراهاست (لیپی و همکاران[8]، 2005، تامپسون و همکاران[9]، 2004).

کنجکاویدرموردتعییناثردقیقفعالیتبدنیبر تولیدیاعدمتولیدفشار (استرس) اکسایشیدربدنوروشن ساختنپاسخبدنبهاینفشارها، محققینرابرآنداشتهاستکه بهمطالعهاثرانواعتمریناتبدنی، باماهیتوشدت­های متفاوت، بررویسیستم­های دفاعیآنتی اکسیدانیبدنبپردازند. درهمین راستامشخصگردیدهکهورزش­های شدیدوطولانیممکن استبهآسیب­های عضلانیوبافتی (ساچک و همکاران[10]، 2008)، تسهیلدراکسایش اسید­های چربغشاءوشروعزنجیره­ای ازواکنش­های مخربو درنهایتمرگسلولمنجرشوند (فتوروس و همکاران[11]، 2004، آدامز و بست[12]، 2002) چنیناظهارگردیده استکهورزشباشدتمتوسطسطحسیستمآنزیم­های آنتی اکسیدانیدرونزادراارتقاء می­دهد، لیکناینافزایشدر ورزش­های سنگینوطولانیکافینبودهوممکناستسببدر همشکستنظرفیتسمیتزداییترکیباتواکنش­های اکسیژنی بدنگردد. افزایشمعنیدارغلظتکربونیلپروتئینپسازیک جلسهتمریناستقامتیدرماندهسازوآسیباکسایشی (DNA) عضلانیپسازتمریناتهوازینیزنشاندادهشدهاست (افضل پور و همکاران، 2008).

احتمالاًاشکالمختلفتمرینبدنی (استقامتیویاشدید (باتولید سطوحمتفاوتیازاسترس اکسایشیدربدنهمراههستند، امانکتهکلیدیآناستکههرچهشدتتمرینبالاترباشد، میزاناسترسنیزبیشترخواهدبود (افضل پور و همکاران، 2008).

پاره­ای ازتحقیقاتنشان داده­اند کهسازگاری­های ناشیازتمریناتبدنیمنظم، بدنرادر مقابلاثرچنیناسترس­هایی حفظ می­کند (رودریگو و همکاران، 2001، جنکینز و همکاران، 2001 ) بااینحال، کاهش ظرفیتآنتی - اکسیدانیتام (TAC) بدن، کهبرآیندفعالیتکل آنزیم­های آنتی اکسیدانیوآنتی اکسیدان­های بدن می­باشد، براثر استرساکسایشیشدیدنشاندادهشدهاست (لیف و همکاران، 2005). محققین معتقدنداینکاهش می­تواندازطریقرهایشعمدهآنتی اکسیدان­های اصلیازبافتچربیوکبدویاازطریقفعالسازی آنزیم­های آنتی اکسیدانیبدنجبرانگردد (لیف و همکاران، 2005). ازطرفدیگر، بعضیازبررسی­ها همنتوانسته­اند سازگاری­های مشخصیراشناسایی کنند (وایت و همکاران[13]، 2001) شایدایناختلاف­ها بهدلیلوجودتفاوتدرروش­های مورداستفاده، یااختلافدرنوعوشدتتمریناتبدنیباشد. گومزوهمکاران درسال2008بیانداشتندکهفعالیتورزشیباشدت متوسط می­تواندموجبافزایش
آنزیم­های آنتی اکسیدانشوددرحالیکهانجامیکبرنامهتمرینیبا حجمبالاودرمدتطولانی
می­تواندموجبتخریب اکسیداتیوسلولشدهوهموستازآنرامختلنماید
(تکزیرا و همکاران[14]، 2009). نارنج درختی است به ارتفاع 4 تا 5 متربا برگ­های براق و معطر و طعمی تلخ، گل­های آن معطر و سرشار از اسانس است (واتسن و همکاران[15]، 2005).

ترکیبات شیمیایی موجود دراین گیاه هیدروکربن­ها، الکل­ها، انواعی از استات، اسید­ها وفنول­ها می­باشد. بهار نارنج شامل فلاونوئید­ها است و دارای اثر آنتی اکسیدانی درمقابل رادیکال­های آزاد است. که این اثرات وابسته به دوز است. فلاونوئید­ها دسته­ای از پلی فنول­ها است که درعصاره گرفته شده از بهارنارنج موجود می­باشند (زرگری، 1997). درطب سنتی قسمت­های مختلف گیاه نارنج در درمان سردرد، درد سینه، شادابی پوست مورد استفاده قرارمی گیرد و همچنین به عنوان آرامبخش وتونیک کاربرد دارد (فلمینگ و همکاران، 2001). عصاره بهار نارنج سبب رفع طپش قلب می­شود و همچنین اثر تونیک قلبی دارد (واتسن و همکاران[16]، 2005، زرگری، 1997). همچنین، سطح پراکسیداسیون لیپید­ها را کاهش می­دهدکه یکی از فعالیت­های مهم آنزیم­های آنتی اکسیدانی (سوپراکسیددیسموتاز) می­باشد (آدریان[17]، 2004). در برنامه تمرینی ورزشکاران دوره­ای به نام تیپر وجود دارد که شامل کاهش حجم تمرین بدون کاهش در شدت تمرین می­باشد و ورزشکاران قبل از مسابقات به اجرای این دوره می­پردازند (لائورنت و همکاران[18]، 2007). مطالعات بسیار محدودی تاثیر تمرینات ورزشی و عصاره بهار نارنج را بر آنزیم کاتالاز، پروتئین کربونیل و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل و تغییرات این فاکتور­ها را در طی دوره­ی تیپر مورد توجه قرار داده­اند و هنوز ابعاد مختلف تاثیر آن بر افراد بدرستی روشن نشده است. بنابراین پژوهش حاضر در نظر دارد تا تاثیر تمرینات ورزشی و عصاره بهار نارنج را بر آنزیم کاتالاز، پروتئین کربونیل و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و تغییرات این فاکتور­ها را در طی دوره­ی تیپر در مردان واترپلو را مورد مطالعه قرار دهد. به همین دلیل این مطالعه به دنبال یافتن پاسخ این سوال که:

مکمل عصاره بهارنارنج چه تاثیری بر فعالیت آنزیم کاتالاز، غلظت پروتئین کربونیل شده و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام دارد؟

2.1. اهمیت موضوع تحقیق

تمریناتورزشیسنگینمانندتمریناتومسابقاتیکه ورزشکارانسطوححرفه­ای بهویژهشناگرانانجام می­دهند، اکسیژنمصرفیوتولیدرادیکال­های آزادداخلسلولیرابه طورقابلتوجهیافزایش می­دهد.

درنتیجه، ممکناست درهموستازاکسیدانی - آنتیاکسیدانیعدمتعادلبهوجود آید
(مک را و همکاران[19]، 2006). بنابراین، درصورتیکهتولیدرادیکال­های آزاداز توانمقابلهسیستمدفاعآنتیاکسیدانیاندوژنزفراتررود، فشاراکسایشیایجاد می­شود. دراثرآسیب­های اکسایشی لیپید­ها و پروتئین­ها، محصولاتیازقبیلمالون دیآلدهید (MDA) و پروتئین کربونیل تولید می­شودکهبهعنوانشاخصآسیبچربیو اکسیداسیون پروتئین شناخته می­شوند. بنابراین، ورزششدید می­تواندزیانبارباشدوپراکسیداسیون لیپیدی و اکسیداسیون پروتئینراافزایشدهد (بلومر و همکاران[20]، 2006). تحقیقاتیکهاثرفعالیتورزشیرابرشاخص­های فشار اکسایشیوشاخص­های آسیببافتیبررسیکرده­اند نتایج متفاوتیراگزارشکردهاند (گونازل و همکاران[21]، 2007). بااینکهنتایجمتناقض تحقیقاتممکناستدلایلمتعددیداشتهباشد، امابهنظر می­رسدسطوحاولیهدفاعآنتیاکسیدانییکیازعواملاصلی باشد. باتوجهبهاینکه (Reactive Oxygen Species) ROS درپاسخبهورزشتولید می­شودوبهایجادآسیباکسایشی (ماستالودیس و همکاران، 2001) وآسیبعضلاتاسکلتی (کنون و همکاران[22]، 2000) منجر می­شود، اینامکان وجودداردکهمکمل­های آنتیاکسیدانیباتقویتدفاع آنتیاکسیدانیبدنازفشاراکسایشیناشیازورزش، التهاب وآسیبعضلانیجلوگیریکنند. مکمل­های آنتیاکسیدانی متعددیبرایمحافظتسلولازرادیکال­های آزادمعرفی شده­اند، مانند: ویتامین­های E، C ، کاروتنوئید­ها وفلاونوئیدها (پاکر و همکاران، 1991). بنابراین، استفادهازمکمل­های آنتیاکسیدانیدرکسانی کهظرفیتآنتیاکسیدانیپایینیدارندیادرتمریناتشدید شرکت می­کنندوازاینطریقدفاعآنتیاکسیدانیآن­ها ضعیفشدهاست، می­تواندآسیباکسایشیناشیازورزش رادرخونوعضلاتاسکلتیآن­ها بهتعویقاندازد (آشتن و همکاران[23]، 1991) و از اینطریقفشاراکسایشیراکاهشدهد (نیمن و همکاران[24]، 2002، کایکونن و همکاران[25]، 1998). ماستالودیس و همکاران[26] (2006) تأثیرمصرف مکمل­های آنتیاکسیدانیرابرشاخص­های آسیبعضلانی دردوندگانفوقماراتونبررسیکردندونشاندادندکه شاخص­های پلاسماییآسیبعضلانیدراثرورزش استقامتیافزایش می­یابدوتحتتأثیرمکمل­های آنتیاکسیدانیقرار نمی­گیرد (نیمن و همکاران، 2002). سیستم دفاعی بدن برای مقابله با اکسیدان­ها فعالیت­های آنتی اکسیدانی بافت­ها را افزایش می­دهد که مطالعات نشان داده این افزایش کافی نبوده و با توجه به این روند استفاده از مکمل­های آنتی اکسیدانی نیاز و باعث مصرف ورزشکاران شده است. امروزه به سبب عوارض جانبی آنتی اکسیدان­های سنتتیک، تمایل به استفاده از آنتی اکسیدان­های طبیعی به ویژه با منشأ گیاهی افزایش یافته است. مطالعات محدودی اثر بهارنارنج را به عنوان ماده موثر اصلی آن بر آنزیم­ها مورد بررسی قرار داده­اند و با نتایج بدست آمده عصاره بهارنارنج به عنوان گیاهی با اثرات آنتی اکسیدانی شناخته شده است. به همین دلیل بر آن شدیم با بررسی عصاره بهارنارنج در جهت کاهش فشار اکسیداتیو فعالیت بدنی و تقویت سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی در ورزش از طریق رژیم غذایی، از بروز آسیب­های حاصله پیشگیری یا از شدت آن بکاهیم و اثرات آن را همزمان با دوره­ی تیپر بر فعالیت آنزیم­های آنتی اکسیدانی مطالعه نماییم.

[1]. Lijuan et al

[2]. Powers & Hamilton

[3]. Joshi

[4]. Dhein

[5]. Fleming

[6]. Carmeli et al

[7]. Tokmakidis & Volaklis

[8]. Lippi et al

[9]. Thompson et al

[10]. Sacheck et al

[11]. Fatouros et al

[12]. Adams & Best

[13]. White et al

[14]. Teixeira et al

[15]. Watson et al

[16]. Watson et al

[17]. Adriane

[18]. Laurent

[19]. MacRae et al

[20]. Bloomer et al

[21]. Guzel et al

[22]. Cannon et al

[23]. Ashton et al

[24]. Nieman et al

[25]. Kaikkonen et al

[26]. Mastaloudis et al


خرید و دانلود اثر مکمل بهار نارنج بر دفاع آنتی اکسیدانی پس از تغییرات بار تمرین در مردان واترپولوئیست92

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.